Καθαρά Δευτέρα

Του π. Ιωάννη Σουρλίγγα
Οι ρίζες της Καθαράς Δευτέρας είναι στενά συνυφασμένες με τις Χριστιανικές μεγάλες εορτές της Εκκλησίας μας καθώς και επακόλουθο της Λαϊκής Παραδόσεως και της Χριστιανικής πορείας των συνανθρώπων μας, οι οποίοι ήταν και είναι ενεργά μέλη αυτής.
Η Καθαρά Δευτέρα, αποτελεί, σίγουρα μια εορταστική ανάπαυλα και ταυτόχρονα είναι η ημέρα σταθμός για τους Χριστιανούς όπου γης, ενώ σηματοδοτείται και η έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η απαρχή του προσωπικού πνευματικού αγώνα όλων μας, ο οποίος αγώνας εκτελείτε με την συμμέτοχη μας στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, την Προσευχή και την Νηστεία σε συνδυασμό πάντα και με την φιλανθρωπία από το περίσσευμα μας ή το υστέρημά μας προς τους ανήμπορους συνανθρώπους μας.
Η ημέρα αυτή είναι το αρχικό στάδιο και η απαρχή της κάθε είδους καθάρσεως της ψυχής και του σώματος μας. Είναι μέρα περισυλλογής και αυτοκριτικής. Δια το λόγο αυτό φέρει και το όνομα Καθαρά Δευτέρα. Τα παλαιά χρόνια συνήθιζαν την μέρα αυτή οι νοικοκυρές να πλένουν με καυτό νερό και στάχτη από το τζάκι τα κατσαρολικά τους, έτσι ώστε να εισέλθουν όσο το δυνατό χωρίς να αρτευτούν στην περίοδο της νηστείας που ξεδιπλωνόταν εμπρός τους.
Αξιοσημείωτο είναι και το λεγόμενο Τριήμερο των Ορθοδόξων Χριστιανών. Τριήμερο ονομάζεται ο προαιρετικός κανόνας των Χριστιανών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της καθαράς εβδομάδος δεν τρώγουν τίποτε παρά πίνουν μόνο λιγοστό νερό.
Την Καθαρά Δευτέρα, οι χριστιανοί μας καταναλώνουν τις παραδοσιακές «λαγάνες», τα νηστήσιμα φαγητά (ταραμά, ταραμοσαλάτα, ελιές, κρεμμύδια, χαλβά, τουρσιά κ.ά.).
Παράλειψη θα ήταν εάν σε αυτό το σημείο εάν δεν θα γινόταν εκτεταμένη αναφορά στην σημασία που δίνει η Εκκλησία μας στη καθαρά Δευτέρα και στις ημέρες που έρχονται. Συναισθανόμενοι και γνωρίζοντας καλά οι Άγιοι Πατέρες τις ανάγκες των Χριστιανών μας τις ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής όρισαν ένα πλούσιο Λειτουργικό και Εκκλησιαστικό Τυπικό, με μεγάλο αριθμό Ιερών Ακολουθιών, όπως το Μεσονυκτικό και ο Όρθρος των καθημερινών ημερών, οι διατεταγμένες Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και οι ακολουθίες του Μικρού και Μεγάλου Αποδείπνου σε καθημερινή βάση, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου της Κυριακές της Σαρακοστής κ.τ.λ.. Φροντίζοντας να απαλύνει δε τον πόνο των Χριστιανών της, η Εκκλησία έχει φροντίσει σε καθημερινή βάση στους Ιερούς Ναούς μας να υπάρχουν Ιερείς Εξομολόγοι οι οποίοι βοηθούν συγχωρούν και συνδράμουν τους ευλαβείς χριστιανούς μας στην πνευματική τους ζωή.
Καλή και ευλογημένη Σαρακοστή


Πηγή: http://agios-dimitrios.blogspot.gr/

Για Μαθηματικά κι όχι μόνο...